#

Pembaca

Isnin, Mac 04, 2013

TersumbatSerius. 

Sesuatu sedang menyumbat lubang di kepalaku. Terasa seperti disumbat dengan plug. Penyumbat. Penyendal. Mana-mana saja asalkan maknanya sama. Yang penting kepalaku tersumbat. Dan aku tak suka keadaan sebegini. 

Yang di dalam tidak dapat keluar. Yang di luar pun tak dapat masuk. Semuanya menendang. Menganjal. Melantun. Bercampur aduk. Di antara identiti dan diri dan ego. Yang mana satu mana pun aku dah hilang jejak.

Cuba kau yang baca ini lihat. Tersekat-sekat, bukan. Ya, inilah dia. Ini setelah kupaksakan. Keluarnya sedikit-sedikit. Macam kena buasir. Teran lebih, habis keluar benda lain. Tak cantik. Tak sedap dibaca. Sakit mata melihat. Kalau tak kena maki, dah kira untung.

Maaflah, kalau kau sakit hati baca. Tapi aku perlu keluarkannya. Biar keluar sikit dan entah apa-apa, jangan tak keluar langsung. Biar sakit, asalkan nanti boleh baik.

Malu? Ya, aku malu. Tapi biar aku malu. Malu itu perlu. Biar semua orang tahu. Biar tercatat di dalam sejarah. Zaman berzaman. Yang aku pernah tak mampu. Di tika dan saat ini. Okey perenggan ni dah macam puisi la pulak. Nak tulis puisi ke? Bukan kali ini mungkin.
 
Sebenarnya aku takut. Takut apa? Takut tak boleh keluar langsung? Bukan. Aku tak takut tak boleh keluarkan. Kalau kehendak Tuhan aku tak dapat keluarkan. Kalau kehendak Tuhan Dia tarik balik kebolehan aku, aku redha. 

Cuma... aku cuma takut,  satu hari nanti, bila aku dah tak dapat tahan. Apabila kepalaku tidak dapat menampungnya, ia akan meletup dan pecah. Ya kepalaku. Meletup dan berkecai. Bersepai. Otak dan segala. 

Logik? Ya logik, kalau ada selaras senapang di dalam mulutku.


Nash Azly
mode : really messed up

 
 
0 ulasan: