#

Pembaca

Isnin, November 16, 2009

Telefon


Telefon itu berdering lagi. Gamat bunyinya menikam telinga Saadon. Penanya yang dari tadi menari laju bertukar rentak jadi sumbang lalu akhirnya terhenti. Saadon mengeluh sambil menghulurkan tangannya dengan berat.

"Ya, saya," jawab Saadon sambil memicit-micit tulang hidung di antara matanya. Agak berat baginya untuk melaras fikiran daripada penulisan kepada persoalan yang diujar entah siapa di gagang telefon.

Panggilan itu adalah yang ketiga pada malam itu. Saadon fikir yang dia boleh tumpukan fokus pada kerjanya yang menimbun, namun semuanya meleset dek deringan demi deringan yang berpusu2. "Mengapa semuanya ingin panggil aku pada malam ini juga!" bentak hatinya yang sebal.

"Mmm baik," namun lain pula jawapan dari mulutnya. Saadon terus mendengar sambil mengangguk2. Lupa barangkali yang anggukan itu tidak kedengaran di hujung gagang lagi satu. Tangan kembali mencapai dan memainkan pena, mencoret conteng tanpa disedarinya.

Setelah menjawab yang sepatutnya, gagang telefon itu diletakkan. Lebih tepat lagi, dicampakkannya sahaja, namun jatuhnya kebetulan tepat ke badan telefon. Geram bercampur sebal membuak di dada. Semuanya terhadap dirinya sendiri. Saadon menarik nafas dalam2 dengan mata tertutup. "Sabar," dia memujuk diri. "Kau yang sanggupi semua ini, kan." Nafasnya dihembus panjang-panjang, perlahan.

Saadon membuka matanya semula dan memerhatikan sekeliling ruang di dalam bilik. Lembaran2 kertas putih bertulis dan bertaip memenuhi meja. Majalah2 dan novel serta buku rujukan dan penyelidikannya bersusun timbun di tepi kiri dan kanan. Yang tumbang jadi berselerak juga ada. Fail2 baru dan lama dengan yang tak termuat berisi pelbagai jenis kertas, borang, resit dan entah apa lagi yang belum terurus tambah menyesakkan lagi kepalanya.

Tidak cukup dengan urusan pejabat tentang perusahaan penternakan ikan dan perladangan sayur dan bunga2nya, urusan harian Saadon ditambah lagi dengan penulisan dan penyelidikan yang perlu dibereskan di rumah. Memikirkan semuanya sekaligus pada satu masa memang boleh menimbulkan mual yang tak terkata. "Ya, semua ini, kau sendiri yang pinta," terukir kelat di wajah Saadon. Sedang mentertawai sambil menangisi nasib dirinya sendiri barangkali.

"Kringggggg!!!!!" telefon jahanam itu berbunyi lagi mencari pasal. Sebal di hatinya membuak2 berganda2 dari yang tadi. Geramnya menggunung2 hampir2 meletus. Mukanya jadi merah padam. Pena yang baru diangkatnya menggeletar, takut sekiranya dibaling ke dinding. Namun Saadon melepaskan saja pena itu yang tergolek lega di atas meja dan tangannya kasar mengangkat gagang telefon. Suaranya bergetar mengucapkan hello. Perlahan, hampir tidak kedengaran.

"Hello abang," kedengaran satu suara lunak di hujung talian. Satu suara yang sudah lama sangat tidak didengarinya. Satu suara yang ditunggu-tunggunya selama ini, di dalam tidur mahupun di dalam jaga. Suara yang sangat dirindui Saadon sepenuh hatinya. Di dalam sekelip mata lenyap segala geram, amarah, sebal dan sejuta perasaan yang dirasakannya tadi. "Hello sayang.."jawab Saadon gembira. Seikhlas2 hatinya dia tersenyum, walaupun tiadalah kelihatan senyuman itu pada hujung talian lagi satu.

"Inilah yang membuatkan segala2nya berbaloi.." bisik hati kecilnya yang sedang berbunga riang.


Imej Telefon dari Sini

3 ulasan:

Sarah berkata...

'hello, abang' ! 'Abang tengah rehat kan ?'

Nadd berkata...

'hello sayang!' :))

Danielle_Corleone berkata...

bro. igt gua lagi tak. gua kawan Ab. Kalau join projek keluar buku antologi cerpen/certot lu mau join?